• Print
close

Wat is een Domeinnaam?

Landscape-Pic 16

De betekenis van een Domeinnaam

Een domeinnaam is de unieke naam die u intypt in de adresbalk van uw browser als u een specifieke website wilt bezoeken. Bekende voorbeelden zijn telegraaf.nl, cnn.com en wikipedia.org. Een domeinnaam verwijst altijd naar een IP-adres. IP staat voor Internet Protocol, een IP adres bestaat altijd uit nummers. Een willekeurig IP adres is bijvoorbeeld 224.224.210.133. Omdat domeinnamen makkelijker te onthouden zijn dan IP-adressen, worden deze in de praktijk nauwelijks gebruikt.

DNS systeem

Alle domeinnamen worden geregistreerd in het Domain Name System (DNS), het naamgevingssysteem op internet. Hiermee kunnen computers, smartphones, web- en mailservers en diverse diensten en toepassingen worden geïdentificeerd. Het DNS heeft in feite dezelfde functie als een telefoongids waar ook namen en nummers worden gekoppeld. Particulieren die niet beschikken over een eigen domeinnaam gebruiken altijd het IP-adres van hun internetprovider (KPN, Ziggo, etc) om online te gaan.

Onderdelen van een domeinnaam

De verschillende onderdelen van een domeinnaam worden van elkaar gescheiden door punten. Er is een hoofdniveau (topleveldomein), een middelniveau (secondleveldomein) en een onderniveau (subdomein). Bij de engelstalige site van online encyclopedie Wikipedia, en.wikipedia.org. is .org het topleveldomein, .wikipedia het secondlevel domein en en het subdomein. Het totaal van letters en tussenliggende punten mag niet langer zijn dan 255 tekens. De combinatie mag bestaan uit de letters a tot en met z, eventueel aangevuld met cijfers 0 tot en met 9 of een streepje -.

Registratie van een domeinnaam

Een IP-adres op internet is altijd gekoppeld aan een bedrijf of instantie. Alle domeinnaam registraties worden beheerd door de ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Voor land gebonden topleveldomeinnamen wordt dit uitbesteed aan nationale organisaties. In Nederland worden de .nl domeinnamen geregistreerd en beheert door de SIDN (Stichting Internet Domein Registratie).Voor België (.be) is dit DNS.be. Door registratie zijn activiteiten op het internet bijna nooit anoniem. De persoon achter een IP-adres is in de meeste gevallen te achterhalen, soms direct, soms alleen met medewerking van opsporingsautoriteiten.

Een domeinnaam kiezen

Bij het kiezen van een domeinnaam is het verstandig rekening te houden met een aantal criteria. Een korte domeinnaam is makkelijk te onthouden, ziet er professioneler uit heeft een kleinere kans op spel- en typefouten. Daarbij, een domeinnaam die een product of dienst beschrijft is ideaal. Ten aanzien van het topleveldomein, richt een site zich exclusief op de Nederlandse markt dan is een .nl- domein voldoende. Wanneer een site zich meer internationaal manifesteert is een .com-domein meer geschikt.

Domeinnaamcheck

Om te controleren of een domeinnaam nog beschikbaar is kun je een domeinnaamcheck doen. Dat kan op de site van de SIDN. Je kunt hier kijken of de gewenste domeinnaam beschikbaar is. Ook is het mogelijk om direct de gewenste naam te laten vastleggen. De kosten voor het registreren van een domeinnaam zijn niet hoog, ze variëren tussen de 3 en 15 euro per jaar.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page