Het verschil tussen managed & unmanaged hosting
Voordat je een besluit neemt over welke vorm van hosting je kiest, is het goed om te weten welke verschillen er zijn tussen managed en unmanaged hosting. Het kan je niet alleen geld schelen, maar ook een hoop problemen voorkomen.
Managed hosting
Het belangrijkste verschil tussen managed en unmanaged hosting is de mate van ondersteuning door de hosting provider. Bij managed hosting neemt de provider je in principe alles uit handen. Dwz. onderhoud van het systeem, het controlepaneel, de server en software updates. Hetzelfde geldt voor automatische backups en monitoring van het systeem en beveiliging tegen virussen en malware.
Wat doorgaans niet is inbegrepen in managed hosting is het beheer van je applicatie of website. Doorgaans biedt de provider je een controlepaneel waarmee je een beperkt aantal taken zelf kunt uitvoeren. Wil je dat ook uit handen geven, dan hangt daar een prijskaartje aan.
Meestal, maar check dat vooral van te voren, biedt de provider een 24/7 helpdesk voor het geval er toch een probleem optreedt. Soms heb je de keuze uit verschillende responstijden, bijvoorbeeld binnen 8 uur of binnen 48 uur; uiteraard ook weer tegen verschillende kosten.
Unmanaged hosting
Bij unmanaged hosting zal de provider alleen basisonderhoud aan de server en het netwerk doen; de rest is je eigen verantwoordelijkheid. Software installaties en updates, security patches, verhelpen van fouten en virussen, alles moet je zelf doen. Er is meestal geen controlepaneel, dit moet je zelf installeren. Een voordeel van unmanaged hosting is dat het je de controle geeft over je eigen systeem en je alles geheel naar eigen inzicht kunt inrichten. Ben je een ervaren developer of enthousiaste techneut, dan geef je er waarschijnlijk de voorkeur aan deze taken zelf uit te voeren.
Voordeliger of juist niet?
Het zal duidelijk zijn: unmanaged hosting is goedkoper omdat de provider alleen basic services biedt. Heb je zelf voldoende technische kennis, of heeft je bedrijf een IT-dienst die deze taken kan uitvoeren, dan is dit geen probleem. En ook als je heel specifieke toepassingen wil installeren en finetunen, is het logisch om te kiezen voor unmanaged hosting. Maar let op, hosting is hoog specialistisch werk, dus het is nog maar de vraag of jouw ICT’ers dit net zo goed kunnen doen als een provider. Gaat het om kritische applicaties, dan is unmanaged hosting een serieus risico.
Ben je een zzp’er of heb je een klein bedrijf zonder technische dienst, dan is het aan te raden om te kiezen voor managed hosting. Je betaalt dan weliswaar meer, maar je kunt je geheel concentreren op je eigenlijke werk en loopt niet het risico dat er dingen opeens mis gaan.
Conclusie
Als je twijfelt of je in staat bent om het onderhoud van een applicatie of website zelf te doen, kies dan beslist voor managed hosting. Doe je dit niet en krijg je te maken met een probleem, dan zal de provider je natuurlijk helpen maar kunnen de kosten flink oplopen.