close

Welke eisen stel je aan een hosting pakket?

webhosting

Welke eisen stel je aan een hosting pakket?

Ben je van plan binnenkort met je eigen website te starten, dan is het goed om na te denken over je hosting pakket. Of je nu een website voor privé doeleinden begint, of verantwoordelijk bent voor een grote zakelijke website van je bedrijf, je hebt altijd hosting nodig. Maar de hostingvorm en de eisen die je stelt aan een hosting pakket zijn erg afhankelijk van je doelen.

Algemene eisen

Los van hoe klein of groot je website is, zijn er algemene eisen die je aan webhosting (pakketten) moet stellen. Omdat er heel veel hosting providers zijn met een nauwelijks verschillend aanbod, is het verstandig om in zee te gaan met een ervaren hosting provider die een goede reputatie heeft. Er zijn diverse websites waar je providers kunt vergelijken, zoals hostingvergelijken.eu, op basis van recensies en gebruikerservaringen.

De mate van ondersteuning is ook erg belangrijk. Ben je niet erg technisch aangelegd, of heeft je bedrijf geen eigen IT-specialisten, dan doe je er goed aan een provider te kiezen die een 24/7 telefonische helpdesk biedt.

Ten slotte zijn dagelijkse back-ups en databeveiliging van essentieel belang; mocht je onverhoopt een deel van je website wissen, dan kan je hosting provider altijd de versie van de dag ervoor terugzetten.

De keuze van een hosting pakket

Voor privé websites en startende ondernemers is een basis hosting pakket doorgaans voldoende. Bij dit soort websites verwacht je niet al te veel dataverkeer en e-mailverkeer. Praktisch alle hostingproviders bieden zgn. ‘starterspakketten’ aan tegen een schappelijke prijs. Bezoek een paar websites die webhosting vergelijken om te zien welke provider het beste uit de test komt. Doorgaans deel je bij een starterspakket serverruimte met andere klanten. Belangrijk bij het basispakket is:

 • mogelijheid om een domeinnnaam te registeren
 • voldoende bandbreedte om je website snel te laden
 • voldoende dataverkeer (liefst onbeperkt)
 • mogelijkheid om apps te installeren; bijvoorbeeld als je website of blog gemaakt is met WordPress
 • ‘scalability’, oftewel, de mogelijkheid om probleemloos op te schakelen naar een pakket met meer mogelijkheden als je meer gaat doen met je website.

Voor grotere websites en webshops is het van belang dat een hosting pakket uitgebreide mogelijkheden biedt. Om er zeker van te zijn dat de website altijd snel is, ook bij piekverkeer, kun je bij grotere websites kiezen voor zgn. ‘dedicated hosting’, waarbij je de volledige beschikking hebt over een eigen server. Een alternatief hiervoor is een VPS server oftewel een virtuele privé server. Belangrijk bij een uitgebreid hostingpakket is:

 • mogelijkheid voor meerdere domeinen binnen één account
 • voldoende aantal e-mailadressen
 • mogelijkheid van autoresponse e-mail
 • voldoende opslagruimte voor e-mail
 • uitgebreide applicaties, bijvoorbeeld voor winkelwagen- en betalingssoftware
 • rapportages en statistieken over website bezoek, voor marketingdoeleinden
 • ondersteuning van mobiele apps en websites
 • ondersteuning van verschillende talen

Bereikbaarheid

Daarnaast is het voor grote zakelijke websites en vooral commerciële webshops van levensbelang dat de site altijd bereikbaar is. Let bij je keuze van een hosting pakket en provider dus vooral ook op de garanties. De ‘uptime’ is de gegarandeerde tijd dat de website in de lucht is; ‘redundancy’ wil zeggen dat de provider altijd een backup locatie heeft voor het geval er een storing optreedt in een serverlocatie.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page